Scholen zullen niet langer ‘goed’ of ‘excellent’ worden genoemd als de prestaties van leerlingen bovengemiddeld goed zijn. Minister Dennis Wiersma van Onderwijs schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het systeem ongewenste concurrentie en kansenongelijkheid in de hand werkt.
Een meerderheid in de Tweede Kamer had Wiersma opgeroepen de predicaten af te schaffen. Volgens de onderwijsminister blijft het belangrijk om de kwaliteit van scholen te stimuleren, maar verbetert het huidige systeem slechts de kwaliteit van een kleine groep scholen. Daarom gaat Wiersma nadenken over een andere manier. Hier wil hij de Kamer in het najaar over informeren.
Verkeerd effect
“Het is belangrijk dat scholen een kwaliteitscultuur borgen”, schrijft de minister. “De overheid heeft hierbij een stimulerende rol die zich niet alleen beperkt tot een kleine groep scholen. Dat kan (kwaliteits)verschillen tussen scholen vergroten, zorgen voor ongewenste concurrentie en werkt kansengelijkheid tegen. De overheid heeft dan ook een belangrijke rol om alle scholen hiertoe aan te sporen, waarbij zij bijvoorbeeld ook nauw samenwerken via het delen van kennis.”
In juni maken scholen voor de laatste keer kans om te worden beloond met het predicaat ‘excellent’. Scholen die deze erkenning krijgen, mogen hier tot aan het einde van het schooljaar 2025/2026 reclame mee maken.