Hoe zat het ook alweer?
Per 1 januari 2025 zal het handhavingsmoratorium in het kader van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) worden opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf die datum zal gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. De opheffing van het handhavingsmoratorium is in lijn met het doel de regels rondom het werken met zelfstandigen toekomstbestendiger te maken. Oorspronkelijk zouden deze regels bij invoering van de wet in 2016 al van kracht worden, echter leidde deze tot zoveel onrust en discussie dat kort na de invoering van de Wet DBA in 2016 een handhavingsmoratorium werd afgesproken welke inhield dat de Belastingdienst bij opdrachtgevers niet met terugwerkende kracht kon corrigeren op de kwalificatie van de arbeidsrelatie voor de loonheffingen, behalve in gevallen van evidente kwaadwillendheid. Om moverende redenen is nu besloten dat de opheffing van het handhavingsmoratorium niet verder wordt uitgesteld.
Wat betekent dit in de praktijk?
Vragen die nu van belang zijn:
- Is de door mij ingehuurde zzp’er eigenlijk wel een echte zzp’er?
- Komt de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 bij ons controleren?
- Waar draait het nu eigenlijk om?
Samengevat gaat het om het begrip ‘schijnzelfstandigheid’. Ofwel voldoet een ingehuurde zzp’er mogelijk aan de criteria van een arbeidsovereenkomst en is hij of zij dus juridisch gezien eigenlijk een werknemer en is er sprake van een arbeidsrelatie. Die schijnzelfstandigheid vindt het kabinet onwenselijk en vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst hier actief op controleren.
Er is ondertussen wel al meer duidelijk over het kwalificeren van een arbeidsrelatie, namelijk:
- Er is sprake van werkinhoudelijke aansturing OF de arbeid of werknemer zijn organisatorisch ingebed in de organisatie van de werkgever
En
- De werknemer verricht de arbeid niet voor eigen rekening en risico.
Wat adviseren wij u?
ONS advies is om te inventariseren of er binnen de werkgever sprake is van zzp-inhuur, indien dit het geval is per ingehuurde zzp’er een inschatting te maken ten aanzien van het risico op schijnzelfstandigheid. Kijk hier voor een visuele weergave ‘Hoe zelfstandigheid versus werkgeverschap bepalen’.
Daarnaast kunt u een controle op de contracten doen. Hoe zien deze er inhoudelijk uit en duidt niets in deze contracten toch op een mogelijke arbeidsovereenkomst. Naar aanleiding van de uitkomsten van de vorige twee punten kunt u als dat nodig is een plan van aanpak maken ten aanzien van de benoemde risico’s c.q. risicogevallen.
Wat kan ONS voor u betekenen?
Heeft u naar aanleiding van deze informatie behoefte aan meer of verdiepende informatie, dan stellen wij u graag aan onze samenwerkingspartner ‘Juyst’ voor.
Wilt u al aan de slag om één en ander in kaart te brengen, zoekt u enkele voorbeeldsituaties die in de sector Onderwijs en Opvang aan de orde kunnen zijn of heeft u een andere vraag? Neem dan voor meer informatie contact op met Sandra Huijs via s.huijs@onsonderwijsbureau.nl.